Menu

Dirigeren

Het dirigeren is mijn hele leven al mijn passie geweest. Al mijn studies komen bij elkaar in dit veelzijdige vak. In eerste instantie nog erg gericht op het onder de knie krijgen van de techniek van het dirigeren wat eigenlijk -voor mij althans- nog het eenvoudigst was om te leren; later meer oog en oor voor voor je instrument: het koor en zijn koorleden.

Het veelvuldig werken met amateurkoren is wat dat betreft een zeer goede leerschool. Hoe motiveer je zangers die het niet voor hun beroep doen? Hoe hou je een repetitie leuk waarin je vooruit wil komen zonder dat dit ten koste gaat van het plezier van mensen?

Voor een dirigent zijn dit belangrijke zaken die om een oplossing vragen. Iedere dirigent zal hierin zijn eigen weg moeten vinden. In mijn repetities van zowel professionals alsook amateurs vind ik het belangrijk dat er vooral veel gewerkt wordt, dus gemusiceerd, waarbij dit op een zo plezierig mogelijke manier gebeurt en in een positieve sfeer.

Muziek gaat over  emoties en ik probeer deze altijd door middel van mijn gebaren, mijn gelaatsuitdrukking en woorden over te brengen. Het geeft mij grote voldoening als mensen op het eind van een repetitie aangeven dat ze fijn gezongen hebben en dat ze daarbij ook nog iets hebben geleerd.

Ook als dirigent ben je eigenlijk nooit” uitgeleerd”. Na mijn studie volg ik nog steeds Koordirectie – lessen bij Rob Vermeulen om “up to date” te blijven.Rob Vermeulen heeft een enorme ervaring met zowel koren als orkesten. Ik vind het belangrijk dat een dirigent zowel een orkest alsook een koor kan dirigeren. Weten wanneer het koor of orkest je nodig heeft is in mijn ogen erg belangrijk. Om die reden ben ik dankbaar dat ik beide studies gevolgd heb.

Neem contact op

Heeft u een vraag of opmerking voor mij? Of zoekt u een dirigent voor uw koor of orkest? Dan kunt u contact opnemen met mij via het contactformulier, of bel mij op 06 – 337 65 236.

Ga naar contact